Intre DA si NU ai nevoie de… AUTOCONTROL!

Lumea in care traim este mai plina ca oricand de tot felul de stimuli care ne activeaza tot felul de impulsuri si avem nevoie de muuuuult AUTOCONTROL pentru a alege modul in care raspundem la acesti stimului in loc sa reactionam impulsiv la ei cu rezultate in defavoarea noastra de cele mai multe ori.

Stiinta a demonstrat ca AUTOCONTROLUL este strans legat de succesul in viata personala si profesionala, de o buna stare mentala si fizica, o durata de viata mai mare.

AUTOCONTROLUL mai este cunoscut si ca PUTEREA VOINTEI. Ambii  termeni definesc acelasi lucru si mai exact: abilitatea unei persoane de a ignora un impuls , de a se abtine de la comportamente impulsive in favoarea unui comportament mult mai adecvat contextului si scopurilor sale.

Un nivel ridicat de AUTOCONTROL te ajuta sa ignori anumite tentatii, sa te abtii de la anumite impulsuri si sa ramai focusat pe obtinerea unei starii de bine superioare sau pe atingerea unor obiective de lunga durata.

Un nivel scazut de AUTOCONTROL te face sa cedezi in fata unor lucruri care iti aduc poate o satisfactie imediata dar care nu contribuie cu nimic la starea ta de bine pe termen lung.

Problema noastra este ca nu suntem foarte constienti ca avem aceasta extraordinara abilitate, AUTOCONTROLUL, si ca datorita ei putem schimba in bine multe aspecte din viata noastra de care nu suntem multumiti.

E foarte important sa devii mai constient/a de situatiile in care ar fi benefic pentru tine sa dai dovada de mai mult autocontrol.

In sensul asta eu te pot ajuta cu cateva intrebari de coaching.

  • Ia-ti putin timp si gandeste-te la intrebarile urmatoare:
  1. Ce nu reusesti sa faci, oricat ai incerca? Ce face sa-ti fie atat de greu?
  2. De la ce anume iti este aproape imposibil sa te abtii? Ce face sa fie atat de greu?
  3. Care este obiceiul de care ai vrea sa scapi pentru ca iti afecteaza sanatatea, fericirea sau succesul? Ce face sa fie atat de greu sa scapi de el?
  4. Daca ai da dovada de AUTOCONTROL, care ar fi mai exact modul in care te-ai comporta in cele 3 cazuri de mai sus?