Inca un an se incheie.

A fost un an bun?

A fost un an mai putin bun si abia astepti sa se termine punandu-ti toate sperantele in anul ce vine?

Sa privesti in urma, la anul care tocmai se incheie, cu succesele si nereusitele sale, este un mod excelent de a pregati anul ce vine.

Inainte de a-ti seta obiectivele pe 2018 (sper ca ai acest obicei !) uita-te la ce ai realizat in 2017. Sa privesti in urma nu inseamna sa traiesti in trecut, ci sa inveti din lectiile trecutului.

Se spune ca experienta este un bun profesor. Mentorul meu, John Maxwell, subliniaza insa ca doar o experienta evaluata se poate transforma intr-un bun profesor. Si are dreptate! Daca doar experienta ar fi necesara ca sa devenim mai intelepti cum se explica atunci ca de multe ori repetam aceleasi greseli, mereu si mereu?!?

Evident, pentru ca nu evaluam si nu invatam nimic din acele greseli.

Nu suntem obisnuiti sa invatam din greseli pentru ca insasi notiunea de greseala este ceva ce vrem cu tot dinadinsul sa ocolim. Am fost crescuti in ideea ca greselile se pedepsesc si pentru a scapa de pedeapsa, multi dintre noi ne-am dezvoltat mecanimul de a nu recunoaste ca am gresit. Si totusi, cele mai multe realizari, cele mai importante succese nu sunt posibile fara greseli.

Asadar, daca vrei sa te bucuri de un 2018 cu mai multe realizari si mai mult succes decat anul care se incheie, incepe prin a descoperi si intelege ce lectii are 2017 pentru tine.

Poti sa faci acest exercitiu simplu in 4 pasi:

  • Pasul 1 – Ia-ti calendarul pe 2017 (sau agenda) si parcurge fiecare luna amintindu-ti cele mai semnificative lucruri petrecute in respectiva luna
  • Pasul 2 – Fa 2 liste. Prima numeste-o “Succesele mele profesionale”. A doua – “Succesele mele personale”. Pe masura ce parcurgi lunile, completeaza listele cu ce este semnificativ pentru tine in domeniul profesional si in viata personala. Aminteste-ti de reusitele tale indiferent cat de mici ti se par. In timp ce le treci pe lista, intreaba-te: ce am invatat de aici? ce am invatat despre mine in aceasta situatie? Ce s-a schimbat ca urmare a acestei realizari?
  • Pasul 3 – Fa alte 2 liste . Una cu “Insuccesele mele profesionale” si cealalta cu “Insuccesele mele personale”. Reflectand asupra acestor momente, intreaba-te ce ai fi putut face diferit. Care este cea mai importanta lectie din acele experiente dureroase si ce vei face de acum inainte ca si consecinta.
  • Pasul 4 – Avand acum in fata aceste valoroase lectii pe care le-ai extras din experientele trecutului, gandeste-te si noteaza-ti cum iti vor fi de folos in anul care vine.

”Pauzele iti permit sa te dezvolti”, spune mentorul meu John Maxwell

Evident, se refera la acele pauze pe care le iei intentionat ca sa reflectezi asupra actiunilor si rezultatelor tale. Si in care te gandesti la schimbarile pe care ar fi bine sa le faci daca vrei sa te bucuri de rezultate mai bune.

Orice ar insemna “UN AN NOU MAI BUN” pentru tine, lectiile anului care se incheie te pot ajuta sa iei decizii mai bune in viitor.

Inscrie-te la newsletter

Iubesc sa impartasesc idei care dezvolta gandirea.
Iubesc sa folosesc intrebari care provoaca gandirea.
Pentru idei si intrebari care te vor ajuta sa gandesti mai bine, aboneaza-te la newsletterul meu!