Face parte din natura noastra sa ne gandim mult mai des la lucrurile negative decat la cele pozitive.
Intr-o zi obisnuita, avem parte si de bune si de rele. Mintea noastra are obiceiul sa se opreasca in special asupra lucrurilor cu puternic impact emotional. Si cum emotiile negative au un efect mult mai puternic decat cele pozitive, e simplu de inteles de ce nu ne putem scoate din minte cearta cu partenerul sau conflictul de la serviciu, altercatia din trafic ori atitudinea lipsita de empatie a unui prieten.
Cand mintea noastra e atat de preocupata cu lucrurile pe care le interpretam ca negative, nu mai are timp sa observe si nenumaratele aspecte placute dintr-o zi.
Distorsiunile acestea de gandire, cum le numesc specialistii, ne impiedica de multe ori sa simtim bogatia vietii, sa avem o viata mai fericita.
Si atunci, ce e de facut? Ideea e sa devenim mai constienti de aspectele carora le dam prea mare importanta, desi n-ar trebui, si sa invatam sa luam in considerare si aspectele pozitive, oricat de mici sau nesemnificative ar parea la prima vedere.
Nu e chiar simplu sa ne cream obisnuinta asta de a reflecta la aspectele pozitive. E nevoie sa rescriem programarea mintala care ne duce mereu spre ce e negativ. Cu alte cuvinte sa ne cream constient, intentionat obiceiul de a cauta si vedea binele zi de zi. Si asta implica un efort, dar daca esti dispus/a sa-l faci, ii vei simti efectele benefice.
Iata un exercitiu prin care iti poti crea obiceiul de cauta si vedea binele:
Pasul 1. In timpul unei zile, acorda atentiei la tot ce te face sa te simti bine, chiar si cel mai simplu lucru. Poate e ceva care te face sa-ti spui “as face asta toata ziua”, poate felul in care ti-a zambit un vecin cand ti-a deschis usa liftului, poate te-a absorbit joaca unor copii in frunze sau felul in care se invartea un stol de pasari. Sau poate, cele cateva minute de la cafeaua de dimineata cu persoana draga.
La finalul zilei, scrie toate aceste momente pe o foaie (ideea e sa ajungi sa ia o intreaga lista cu astfel de momente)
Pasul 2 In urmatoarele 7 zile, da intentionat mai multa atentie acestor momente si experiente pozitive. Continua sa notezi pe foaie ce ti-a adus bucurie in fiecare zi si incepe sa reflectezi la urmatoarele intrebari:
1. Cum ma face sa ma simt aceasta experienta?
2. Care este efectul pozitiv pe care lucrul asta il are asta asupra vietii mele?
3. Ce pot face sa am parte mai mult de astfel de momente zilnic?
In incheiere, vreau sa iti atrag atentia ca in exercitiul asta nu e vorba despre a ne pune ochelari roz si a aborda fortat o gandire si o atitudine pozitiva. Nu e vorba despre a ignora sau respinge lucrurile negative care sunt o parte a vietii. E vorba despre a invata sa ne mutam focusul pe ce e pozitiv si bun si sa devina modul nostru de gandire obisnuit.
Daca ti se pare de folos exercitiul asta, trimite-l si altora sau sugereaza-le sa se aboneze la email-urile mele.
Eu iti multumesc anticipat!

Numai bine!

Inscrie-te la newsletter

Iubesc sa impartasesc idei care dezvolta gandirea.
Iubesc sa folosesc intrebari care provoaca gandirea.
Pentru idei si intrebari care te vor ajuta sa gandesti mai bine, aboneaza-te la newsletterul meu!